Obilježava li vlast uspomenu na kipara Franju Ledera?

2
494

Slavni kipar Franjo Leder živio je 57 godina. Bio je boem, ali i čovjek široka srca, koji se najčešće družio s običnim ljudima.

Ovdje je ostavio brojna umjetnička djela. Možete li danas zamisliti grad bez mosta s kipovima?

Kandelabri nas podsjećaju na umjetnika koji je svoja najbolja djela stvorio u Tuzli, ali da li mu se Tuzla zahvalila na pravi način, drugo je pitanje.

Naime, vlasti nas svake godine vlasti podsjećaju na rođenje ili smrt Martina Lutera Kinga, borca za ljudska prava. U redu, neka.

A da li se obilježava dan rođenja ili smrti Franje Ledera? Njegov spomenik na Boriću zarastao bi u korov da ga ne posjećuju unuke. No, šta je s vlastima!?

Gradonaačelnik je sebi ispunio “zasanjani san” ustanovljavanjem književne nagrade u slavu Meše Selimovića. Ismet Mujezinović ima atelje i izložbeni prostor koji se koristi “tu i tamo”.

Možu li se ustanoviti i neki datum ili nagrada mladim umjetnicima za podsjećanje na Franju Ledera, autora kipova na mostu koji su simbol Tuzle više od 80 godina, i još mnoštva skulptura koje je ostavio Tuzli?

Sudeći po praksi ovdašnje vlasti, Leder će ostati jedino na Boriću, a njegov grob će i dalje ostati mjestom koje znaju malobrojni. (tl)

2 Komentari

  1. Kako ce obiljezavati bilo koju vezanu za ledere kad nezna ni ko je leder bio.on se bavi ljubavima iz rata a nezna ni gdje su tjentiste i kozara

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here