15. maj 1992: Dan kada je odbranjena Tuzla i Bosna i Hercegovina

2
1806

Za Tuzlu i Tuzlake današnji dan, 15. maj, ima poseban značaj. Prije 25 godina, legitimne policijske snage odbranile su grad od napada vojske Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.

Tog majskog dana, bilo je napuštanje Kasarne “Husinska buna” i osiguran bezbjedan izlazak koline kamiona, vojske JNA, prema Majevici. Međutim, prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem, na raskrsnici u tuzlanskom naselju Brčanska Malta vojnici sa kamiona punih naoružanja su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle i Bosne i Hercegovine. Naime,

Tačan broj žrtava do danas nije utvrđen. Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, tom prilikom su poginula 54 vojnika, a 44 ranjena. S druge strane, podaci iz Tuzle, koji su kompetentniji govore da su poginula tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Prije neki dan u Tuzli je održana Javna tribina na kojoj su svjedočili direktni učesnici događaja na Brčanskoj Malti. Riječ je o ljudima koji su u to vrijeme bili na najvažnijim mjestima institucija grada: gradonačelnik i predsjednik Kriznog štaba, Selim Bešlaagić, komandant MUP-a i komandant Kriznog štaba, Meša Bajrić, načelnik štaba TO Tuzla, Hazim Šadić, direktor UKC-a Tuzla, dr Hilmija Hadžiefendić, pripadnik MUP-a, Nikola Slavuljica i komandant u Armiji BiH, Osman Puškar.

Ono što je tom prilikom rečeno, trebalo bi biti prezentirano u svim srednjim školama na području BiH, kao lekcija iz svijetle hisorije, jer se tog dana nije branila samo Tuzla, nego i cijela BiH!

Mlade generacije trebaju čuti i zapamtiti sve što se tog dana dogodilo, kako se nikada više rat nebi ponovio.

A danas, svim braniteljima grada i onima koji su sačuvali grad, veliko HVALA. Slava i hvala svim poginulim braniteljima Tuzle. (TL)

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 15. MAJA:

– 12.30 – Odavanje počasti i polaganje vijenaca i cvijeća na spomeniku poginulim braniteljima BiH i Tuzle, ul. Armije Republike BiH – pored zgrade Pecara 1
– 13.00 – Ceremonijalna povorka pripadnika Oružanih snaga RBiH i građana (Brčanskka malta – Slana Banja)
– 13.30 – Odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen-obilježja – Spomenik partizanskim brigadama, spomenik Zlatnim ljiljanima, spomenik poginulim braniteljima BiH i Tuzle, Groblje civilnih žrtava stradalih na Kapiji – Slana Banja
– 14.30 – Svečana akademija povodom Dana odbrane Tuzle – Narodno pozorište Tuzla
– 15.30 – Tradicionalni susret pripadnika OSRBiH na Panonskim jezerima

2 Komentari

  1. Malo to iskrivljujete ,treba to drugačije sagledati,vojska napuštala kasarnu neka budala zapucala dal naši ili njihovi to bog zna…al sve je sumnjivo…šta će patriotska liga iz Sarajeva u Tuzli i odakle je pola Tuzle znalo šta će se desiti u petak…sve to smrdi….ako ćemo iskreno više je JNA zeznula srbe iz Požarnice i oklonih sela nego muslimane.Svo teško naoružanje je 19 maja povučeno sa svih položaja u Požarnici a ostavljeno predratno iz drugog rata,zbog te izdaje se narod Požarnice i povukao samoincijativno u Bijeljinu….sve to smrdi na neke talove,kako tad tako sad.

    • Laufer@: Gdje si ti vidio Patriotsku ligu iz Sarajeva? Nije ih bilo dok rat nije završe. Tuzlanska policija je Patriotsku ligu Tuzle, tu šačicu jebivjetara, izolovala u Šičkom Brodu, u nekoj baraci, da ne bi po Tuzli pravili s*anje. Pravo je pitanje šta će dan prije u domu JNA u Tuzli bataljon četnika s kokardama i “naoružanjem do zuba”, koji su pucali po tuzlanskim dzamijama i tražili belaja…E tražili ste i dobili 15. maja. Otada mogli su pjevati “petnaestog maja ostasmo bez jaja”…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here